2011. június 23., csütörtök

Kapros tökfőzelék


A hétvégén voltak a szüleim nálunk és hoztak, még a tavalyról megmaradt, fagyasztott tököt, így gyorsan el is készítettem, és finom sült csirkemellel fogyasztottuk :P

Hozzávalók:

- 1 kg tök,
- 1 ek cukor,
- 2-3 ek olaj,
- 2 dl víz,
- só, ecet
- kapor
- 1 ek liszt
- tej

Elkészítés:

Ha friss tökből készítjük a főzeléket, akkor megmossuk a tököt, meghámozzuk és kettévágjuk, magjait kikaparjuk és legyaluljuk.

A cukrot az olajba állandó kavargatás mellett karamellízálom, majd feltöltöm a vízzel. Ha megkeményedik a cukor, nem kell megijedni, tovább kell kavarni és meglátjuk hamar felolvad.

Ha jól elolvadt a cukor, beletehetjük a fagyasztott vagy lereszelt tököt (az én esetemben kockára vágott) és egy kis sót.
A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk és jó apróra felvágjuk, majd egy csipetnyit beleteszünk.











Ha már jól megfőtt, akkor elkészítjük az eresztéket (habarást): egy evőkanál liszthez, lassan és állandó kavarás mellett hozzáadjuk a tejet. Addig keverjük, amíg teljesen sima nem lesz az ereszték.

Levesszük a tűzről a lábast, majd folyamatos és gyors kavarás mellett hozzáadjuk a tökhöz, majd főzelék állagúra sűrűsítjük.
Végül belekavarjuk a maradék kaprot majd ízlés szerint sóval és ecettel ízesítjük.


Fasírtot, bécsit, bármilyen sült húst vagy pörköltet tálalunk hozzá.

                                                              Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése