2012. december 6., csütörtök

Túrós kockák reggelire



Túrós batyunak indult, aztán a végeredmény ez lett. ;) Nagyon finom, puha péksütemény, egy bögre tej vagy kakaó mellé kitűnő reggelire. :)

Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 dl tej
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- 1/2 narancs reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25 dkg tehéntúró
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliacukor
- 1 ek búzadara
- 1/2 narancs reszelt héja

+ Lekenni: - 1 tojássárga+1 ek víz

Elkészítés:

1 dl tejet meglangyosítunk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát dagasztunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Amiután megkelt a tészta enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk majd 15 egyenlő részre osztjuk.
Gombóccá formáljuk a tésztadarabokat és 10 percig pihentetjük.

Ezután mindegyiket kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk, közepébe teszünk 1 evőkanálnyi túrós tölteléket. Két oldalát a körnek fogjuk meg és csipjük össze, majd ugyanígy járjunk el a szembe levő résszel is, majd a két középső résszel is, úgy hogy 4 sarkot kapjunk. Figyeljünk arra, hogy jól csipjük össze, mert hanem sütés közben szétnyílnak!


Tegyük át a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ha megvan egy tepsire való, akkor letakarva pihentetjük 20 percig.

Ezután lekenjük a vízzel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd porcukorral enyhén megszórva fogyasztjuk.


6 megjegyzés:

  1. Ezt én is elfogadnám reggelire:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Következőkor szívesen látlak reggelire. :)

      Törlés
  2. Tökéletes reggeli, nagyon szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik! Valamikor ilyesmi formában készítettem úgy, hogy vaníliás puding ment alul és a tetejére egy negyed alma.
    Nagyon tudom szeretni a töltött kelttésztákat:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pudingos-almás változat is nagyon finom lehet. Én is nagyon szeretem a töltelékes kelt tésztákat, számomra a tökéletes reggeli kakaóval vagy tejjel. :)

      Törlés