2014. február 11., kedd

Pihe-puha püspökkenyér ropogós szezámmagos kéreggel




Mostanában elég gyakran készítek püspökkenyeret, de azért minden alkalommal próbálok valami újat is belevinni, nehogy megunjuk. ;) A férjem nagyon szereti, különösen a reggeli kávéja mellé. Ez most igazán jól sikerült, olyan jó puha, és még másnapra, sőt harmadnapra sem szárad ki. A külső, ropogós szezámmagos rétegtől egy kicsit még különlegesebb lett, és nagyon finom. :)

Hozzávalók:

- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliacukor
- csipet só
- 18 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 0,5 dl olaj
- 0,5 dl viz
- 1 ek kakaópor
- 1 ek (vanília- vagy rum-) aroma

+ 4 ek szezámmag
+ vaj, a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl, mert akkor keserű lesz.

A tojásokat a cukrokkal és sóval együtt habosra keverjük. Addig keverjük amíg kifehéredik és megnő a térfogata, majd az aromát is belekeverjük.
Állandó kevergetés mellett, több részletben, váltakozva hozzáadjuk az olajat és a vizet. Végül a sütőporral elkevert lisztet is belekeverjük. (Én végig a mixert használtam.)

Egy hosszúkás formát jól kivajazunk, majd megszórjuk az előzőleg megpirított szezámmaggal. Addig mozgatjuk a formát, amíg mindenhova szezámmag kerül.

Beleöntjük a massza 2/3-át, elsimítjuk, majd a megmaradt tésztában belekeverjük a kakaót. Ezt ráöntjük a fehér tésztára és egy villával vagy fogvájóval márványosítjuk a tetejét.

Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percig a formába hagyjuk, majd párszor a konyhapulthoz ütögetjük, és kiborítjuk a sütit egy tálcára.

Forrás: innen.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon csini és csábító, és még hogy roppan is hozzá! :) Perfekt!

    VálaszTörlés
  2. Nekem napraforgómagos almás receptem van, ami nagyon finom és mindenki rácsodálkozik. Szép a püspökkenyered és biztos vagyok benne, hogy a pirult szezámmag jó ízt ad neki. :)

    VálaszTörlés
  3. De szépet sütöttél! A pirult szezámmag ízét meg úgy szeretem!

    VálaszTörlés