2014. szeptember 12., péntek

Mákos gombóc kalács




Ha ezt a kalácsot külalakja szerint kellene  értékelni, nagy valószínűséggel, hogy a ronda kategóriába sorolhatnánk, viszont ha felvágjuk, akkor már igen mutatós tud lenni, és finom is. :) Az eredeti recept szerint a tésztagombócokat egész mákszemekben kell hempergetni, de mi jobban szeretjük, ha nem ropog a mákszem a fogunk között, így ledaráltam a mákot. Az elkészítési folyamat nagyon hasonlít a majomkenyér elkészítéséhez, annyi különbséggel hogy most cukros fahéj helyett, cukros mákba hempergetjük a gombóckákat (a fázisfotókat megnézhetitek itt). Nem nehéz elkészíteni, inkább egy kicsit időigényes, viszont garantálom, hogy megéri. :)

Hozzávalók a tésztához:


- 1 tojás
- kb. 2,5 dl tej (a tojás nagyságától és liszt minőségétől függően lehet, hogy kevesebb, vagy több tejre lesz szükség)
- 1 csipet só
- 60 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a hempergetéshez:

- 10 dkg darált mák (az eredeti receptben egész mákszemek voltak)
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg vaj

Hozzávalók a locsoláshoz:

- 0,5 dl tej
- 1 ek cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha megkelt a tésztánk, olajos felületre borítjuk (kb. 1 tk olajat elkentem a dolgozófelületre) és olajos kézzel óvatosan átgyúrjuk.
Négy részre osztjuk, majd mindegyik tésztadarabkát rúddá sodorjuk és 12-be vágjuk, így összesen 48 tésztadarabkát kapunk. Kis gombóccá formáljuk, belemártjuk az olvasztott vajba, majd a cukros mákba hempergetjük, és sütőpapírral kibélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) rakosgatjuk egymás mellé.
Az alsó és második sorba 3x6 gombóc fért el, az utolsó sorban 2x6 került. Ha az összes mákos gombócka belekerült a formába, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.


Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük. Félidőnél érdemes letakarni tetejét egy alufóliával, hogy nehogy megégjen.

Ha megsült, kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a meglangyosított cukros tejjel és visszatesszük még 1 percre a sütőbe.
A kész kalácsot a formával együtt rácsra helyezzük és 20 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.



7 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet guszta! Szerintem is jobb darált mákkal , de megenném most!

    VálaszTörlés
  2. Ó, anyám!!! Imádom!! Én egész mákban meghempergetve, is szívesen elfogyasztanám! :)

    VálaszTörlés
  3. Úristen, ez mekkora királyság!!!! Van mákom itthon :-)))))))

    VálaszTörlés
  4. Lányok, örülök, hogy nektek is tetszik! :) Feltétlenül próbáljátok ki, különösen ha szeretitek a mákot. :)

    VálaszTörlés
  5. Majomkenyeret már sütöttem, biztos ez is finom!
    Talán nem annyira mutatós ez a kalács, de felvágva virágot formáz.

    VálaszTörlés