2014. december 5., péntek

Diós-almás csavart


Holnap reggelire egy finom diós-almás péksüti jöhet? ;) Természetesen tölteléknek bármit lehet használni, csak nálunk árválkodott már egy jó pár napja 2 fonnyadt alma, így muszáj volt felhasználni, s a dióval párosítva igen finomnak bizonyult. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- kb. 2,6 dl tej
- 6 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:


- 15 dkg darált dió
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 2 darab alma
- 1 ek citromlé
- 1-2 tk őrölt fahéj

Lekenni tetejét: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
A tejből előbb csak 2 dl-et adjunk hozzá, majd a többit lassan adagoljuk hozzá, mert nem biztos, hogy szükség lesz az egészre. Vagy, az is előforulhat, hogy még szükség lesz tejre. Ez a tojás nagyságától és liszt minőségétől függ.

A töltelékhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citromlével, majd rászórjuk a vaníliás cukrot és állni hagyjuk 10 percet. Ha levet eresztett, összekeverjük a cukros dióval. Ha túl leves lenne, akkor adhatunk hozzá még diót vagy esetleg felfogjuk az almalevet, és csak annyi levet adunk hozzá, hogy egy kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a diós-almás töltelékkel, majd erre rászórjuk a fahéjat.
Gondolatban, hosszanti irányba 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtsuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot.
Egy éles késsel 2,5 cm széles csíkokra vágjuk, a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket egymástól egy kicsit távolabb.(A szedres csavartnál vannak fázisfotók, ezen a linken megtekinthetőek.)

Előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Ez csodálatos :-) Igen, jöhetne reggelire!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a finomságot holnap elkészítem! van alma,dió,és a többi! És megnéztem a csavarás technikát is.mentettem a receptet! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Te is is elkészítetted és remélem, hogy ízlett a családnak! :)

      Törlés