2015. április 22., szerda

Rahátos kalácskoszorú




Egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig egy igen mutatós kalács, ami méltón megállta a helyét az ünnepi asztalon, ugyanis ez volt a Húsvéti kalácsunk. :)
Igaz egy kicsit elszámoltam magam, mert amikor a formába rakosgattam a tésztaszeleteket, csak akkor vettem észre, hogy egy nagyobb formát kellett volna választanom. Nem volt már időm pakolgatni, így a megmaradt 5 darabot egy külön tepsibe sütöttem ki, így legalább megtudtuk kóstolni még langymelegen! :D Azért, azt tanácsolom, hogy használjunk egy 26-28 cm-es formát, s akkor biztosan belefér az egész tészta.:)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 4 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,2 dl tej
- 1 tojás
- 6 dkg vaj

+ kb. 30 dkg rahát

+Tetejét lekenni: -1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A rahátot kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. Hogy könnyebben tudjuk vágni, a kést mártsuk bele porcukorba vagy lisztbe. A kapott apró rahát darabkákat keverjük össze épp csak annyi liszttel, hogy ne ragadjanak egymáshoz.

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és a cukrokkal, valamint a reszelt citrom héját egy dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis fészket formálunk és beleütjük az egész tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a megmaradt tejet is és elkezdjük dagasztani. (Első körben csak 1 dl tejet adjunk hozzá, majd ha szükséges, csak akkor adjunk hozzá több tejet). Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabot egyenként kb. 20x25 nagyságú téglalappá nyújtjuk. Elosztjuk rajta a rahát darabkákat, kicsit belenyomkodjuk, majd hosszabb oldalától szorosan feltekerjük.
Mindegyik tekercset 6 részre vágjuk, a széleit egyenesen és a középső darabokat trapéz formára.

Egy 26 cm átmérőjű (nálam 24 cm) kapcsos tortaformát vagy lábast kibélelünk sütőpapírral, majd a rúdtekercsek szélső, egyenesen levágott részeit a tortaforma közepébe helyezzük, a trapéz darabokat pedig körbe a szélére.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával.

A kész kalácsot a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson hűtjük tovább.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése