2015. szeptember 4., péntek

Barackos-habos szelet


Sikerült pár darab ízetlen őszibarackot vásárolni, s már napok óta tettük egyik helyről a másikra, eldobni úgy-e semmit sem szabad, így sütibe került. Aztán volt még a hűtőbe 2 tojásfehérjém,  s hogy ne kelljen lefagyasztani, gondoltam legyen akkor habos süti. :) Természetesen bármilyen idény gyümölccsel el lehet készíteni, és a habot is ellehet hagyni a tetejéről, csak ebben az esetben a tésztájában tegyünk egy kicsit több cukrot, majd a tetejét szórjuk meg egy kevés porcukorral és úgy szeleteljük. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 9 dkg vaj
- 13 dkg barna cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 21 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 tk fahéj
- 4-5 ek tej

+ 2 szem őszibarack

Hozzávalók a habhoz:

- 2 tojásfehérje
- 8 dkg cukor

Elkészítés:

A barackokat megmossuk és egészben héjastul forró vízbe merítjük 1-2 percre, majd kivesszük és hűlni hagyjuk. Ezután lehámozzuk és kockára vágjuk.

A lisztet, sütőport, sót és a fahéjat egy tálba elvegyítjük.

A vajat a barna cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat és kihabosítjuk. Több részletben beleszórjuk a száraz hozzávalókat, és a tejjel együtt egynemű masszává keverjük. Ezután beleforgatjuk a kockára vágott barackot is.

Egy 24x29 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.

Ez idő alatt elkészítjük a habot, amihez a tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.

Ha a tészta megsült, kivesszük a sütőből, tetejére simítjuk a tojáshabot, majd visszatoljuk a sütőbe és 10 percig még sütjük. Ezután visszavesszük a sütőt 150 fokra és addig szárítjuk, amíg a hab teteje enyhén megbarnul és ha hozzáérünk a tetejéhez, akkor már nem ragad.

Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd forró vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.

1 megjegyzés:

  1. Nagyszerű felhasználási módja a baracknak! Tetszik! :) Kaphatok belőle legközelebb??

    VálaszTörlés