2015. november 27., péntek

Réteges sajtos-vajas kifli


Rég nem készült nálunk kelt tészta, pedig nagy kedvencünk, csak ez a fránya időhiány ...... Ezek a kiflik is még augusztus végén készültek, amikor is megláttam Gabriella csodaszép kiflijeit és muszáj volt nekem is megsütni. :) Valóban nagyon finom, kívül ropogós, belül omlós péksüti, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók a tésztához:

- 3 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 50 dkg finom liszt
- 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojássárgája
- kb. 3-4 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg reszelt trappista sajt

A tetejére:

- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 4 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük addig, amíg felhasználásra kerül.

A lisztet és sót és egy dagasztótálba szitáljuk. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgát, majd a felfuttatott élesztővel és a tejföllel összegyúrjuk. Csak annyi tejfölt adjuk  hozzá, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk.

Kelesztés nélkül, azonnal kinyújtjuk téglalap alakúra, majd egyenletesen rákenjük a vajat és rászórjuk a reszelt sajtot. Rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Ezután a feltekert rudat középen kettévágjuk, majd enyhén lisztezett felületen, egyenként kinyújtjuk kb. 30x40 cm-es téglalap alakúra. Előfordulhat, hogy nyújtás közben, a széleknél kicsit kifolyik a töltelék, ebben az esetben csak lisztezzük alá egy kicsit és nyújthatjuk tovább.
A kapott téglalapot felvágjuk 7 egyforma háromszögre, majd mindegyik háromszöget széles felüktől feltekerjük kifli alakúra, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.

A kiflik tetejét lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és megszórjuk kevés reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése