2016. január 20., szerda

Sajtos rudak



Ezek a sajtos rudak is Karácsonyra készültek, s hiába hogy már mindjárt egy hónapja eltelt az ünnep, csak most sikerült megírni a bejegyzést. A rudakról csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy nagyon könnyed, puha tésztájú, másnapra sem megszáradó fajta. A másik dolog ami a javára szól, hogy ugyan élesztő kell bele, de nem kell keleszteni, így még az időben szűkölködő háziasszonyok is nyugodtan elkészíthetik.

Hozzávalók:

- 0,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 45 dkg liszt
- 1 tk só
- 7 dkg vaj
- 5 dkg házi sertészsír
- 10 dkg sajt
- 2 tojássárga
- kb. 1 dl tejföl

Lekenni: - 1 tojás

Megszórni: - egész mákszem, szezámmag, köménymag, ...

Elkészítés:

A langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük 15 percre.

A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a vajat meg a zsírt. Közepében egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojás sárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt, egy kicsit elkavarjuk, majd a reszelt sajtot is hozzáadjuk és eldolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.

Az így kapott tésztát, kelesztés nélkül, kinyújtjuk kb. 0,7 cm vastagságú lappá, és lekenjük az enyhén felvert tojással. Megszórjuk tetszés szerint magvakkal, majd kb. 1 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágjuk.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, így könnyebben feltudjuk emelni. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés: